Frequent Aangesneden Kwesties

Schrijversvragen

Ik kan niet bij de gedetailleerde informatie van de opdracht!
Gooi ik mezelf als schrijver in de uitverkoop?

Kan ik in alle schrijverscategorieën inschrijven?
Maken ze geen misbruik van me?
Moeten schrijvers zich anoniem inschrijven?

Vragen van opdrachtgevers
Kan ik hier lekker goedkoop teksten scoren?
Kan ik als particulier ook teksten laten schrijven?

Krijg ik korting als ik veel klussen lever?

Waarom vragen jullie niet gewoon vaste prijzen?
Moet ik met een anonieme leverancier werken?
Hoeveel schrijvers gaan voor me aan de slag?
Hoe weet ik zeker dat ik kwaliteit krijg?

Ik kan niet bij de gedetailleerde informatie van de opdracht!
Als je wel kunt inloggen maar je kunt bij de klus niet doorklikken op de gedetailleerde opdrachtinformatie, betekent dit dat de klus al door een ander is geaccepteerd. Dan verdwijnt automatisch de link. Helaas... een volgende keer beter.


Gooi ik mezelf als schrijver in de uitverkoop?
Nee, we denken van niet. Ten eerste lever je op Copytaria je diensten anoniem. De klant hoeft niet te weten dat jij zijn tekst geschreven hebt. Dit betekent dat je best een keertje onder je normale marktprijs kunt schrijven zonder meteen je geloofwaardigheid te verliezen. Bovendien is het heel goed mogelijk dat je net zo veel of zelfs meer betaald krijgt dan je gewend bent. Overdonder je de opdrachtgever met een briljante tekst, dan bestaat de kans dat hij je er een mooi bedrag voor over heeft. En vind je een betaling echt beledigend laag? Dan accepteer je haar gewoon niet, schrijf je de ureninvestering af, geef je de klant een stevige min en mijd je hem in het vervolg als de Mexicaanse griep. Omhoog!

Kan ik hier lekker goedkoop teksten scoren?
Als je graag goedkope teksten wilt, dan kun je inderdaad op Copytaria voor relatief weinig geld scoren. Je kunt namelijk je bod vooraf maximaliseren. Er zullen altijd tekstschrijvers bereid zijn om voor weinig aan de slag te gaan. Wat níet mogelijk is, of in ieder geval niet de bedoeling, is dat je een opdracht uitzet met de vooropgezette bedoeling om heel weinig te gaan betalen, zonder dit vooraf te melden. Wellicht dat je daar een keer mee weg komt, maar de kans is groot dat de tekstschrijver achteraf de transactie weigert. Bovendien zul je dan een slechte ranking krijgen, zodat de betere en dus duurdere tekstschrijvers een volgende keer niet meer voor je aan de slag willen. Omhoog!

Kan ik als particulier ook teksten laten schrijven?
In principe is Copytaria alleen bedoeld voor bedrijven. We vragen daarom ook een BTW-nummer. Mocht je als particulier op zoek zijn naar een tekst, dan kun je wel een 'Wild Card' aanvragen. Stuur Copytaria gewoon een mailtje via de contactpagina. We zullen dan je opdracht vooraf bekijken en je een ruwe prijsindicatie geven. Dit om te voorkomen dat wildvreemden - zonder inzicht in de gangbare tarieven - opdrachten gaan verstrekken. Tekstschrijvers hoeven niet per se duur te zijn, maar goedkoop zijn ze óók niet. Omhoog!

Krijg ik korting als ik veel klussen lever?
In principe is elke tekst een aparte opdracht. En dus een aparte betaling. Voor bedrijven die regelmatig veel kleine opdrachten hebben, is dat onvoordelig, omdat een kleine klus relatief duur is. Het aanleveren van een continue werkstroom zou beloond moeten worden met een lagere prijs. En dat is ook zo. In overleg met Copytaria kunnen we voor dit soort frequent terugkerende klusjes een vaste prijsafspraak maken. We gaan dan enkele schrijvers tegelijk de mogelijkheid bieden zich op jouw tekstklusjes te 'abonneren'. Zij kunnen dan met een kleinere groep exclusief profiteren van de continue stroom werk, ideaal als urenvuller. De opdrachtgever profiteert van een relatief lage prijs. Omhoog!

Kan ik me als schrijver in alle categorieën inschrijven?
Ik ben voornamelijk journalist/tekstschrijver, maar richt me de laatste tijd juist meer op copywriting. Als ik me nou als journalist/tekstschrijver inschrijf, betekent dat dan ook dat de copywriteklussen voor mij niet zichtbaar zijn?
Nee, het betekent vooral  dat de klant die een tekstschrijver nodig heeft voor jou zal kiezen. Die bepaalt immers welke professionals hij aan wil spreken met zijn klus. Wij denken dat het slim is bij Copytaria eerst je kerncompetentie aan te bieden en geen nieuwe dingen te gaan proberen bij klanten die je nog niet kent. Het risico dat het mis gaat is te groot en voor je het weet is je ranking naar God.
We zien natuurlijk sowieso het liefst dat iedereen zich inschrijft binnen zijn eigen vakgebied. Kwaliteit is belangrijker dan snelle omzet. Als je meer ervaring hebt als copywriter kunnen we het altijd aanpassen. Omhoog!

Maken ze geen misbruik van me?
Ingezonden mededeling: Ik ben nogal geschrokken van hetgeen je wilt gaan bieden. Je voelt je als tekstschrijver voor Copytaria dan toch al gauw slachtoffer nog voordat je de eerste letter hebt getypt. De klant bepaalt of hij de tekst(en) wat waard vindt en als dat zo is bepaalt hij zelf hoeveel. Dat is praktisch een uitnodiging tot misbruik. Daar schrok ik van. Ik had helemáál een plastic zakje nodig toen ik las dat je dit apart nog eens aanbiedt aan reclamebureaus. Dat is pas écht vragen om straf; je moet creatief aan de slag, wetende dat anderen grof aan jouw werk als tekstschrijver gaan verdienen, terwijl het ze extreem makkelijk wordt gemaakt om jou met een schijntje af te schepen.
Wat jammer dat je zo'n negatief beeld van de mensheid hebt. Wij geloven nog wel in de eerlijkheid en betrouwbaarheid van mensen. Als jij zelf teksten zou laten schrijven en als je er tevreden over zou zijn, zou je dan de schrijver afschepen met een schijntje? En zo niet, waarom denk je dat anderen dat wél zouden doen? Het rankingsysteem zorgt er voor dat mensen die misbruik maken al snel 'uit het systeem' vallen.  Bovendien kun je als schrijver een echt belachelijk laag bedrag gewoon weigeren. En de klant vervolgens een vernietigende ranking geven.
Bijvoorbeeld: Stel, je hebt niks te doen en je accepteert een klus voor een wervende DM-brief via Copytaria. Gezien de tijdsbesteding en jouw reguliere uurprijs verwacht je daarvoor een bepaald bedrag. Als een klant slechts 75% van dat bedrag betaalt, kun je daar allicht mee leven. Toch weer wat verdiend. Zelfs de helft is misschien nog acceptabel, al zal je hem dan beoordelen als 'matige betaler'. Dit betekent dat hij volgende keer eerder bediend zal worden door een schrijver die ook voor 'matige betalers' wil werken. En die wellicht dolblij is met het bedrag waar jij je neus voor ophaalt. En als de klant dan toch nog tevreden is met de kwaliteit, dan is daar toch niets mis mee?
We geven toe, in het begin gaat het waarschijnlijk wel wat stroef. En er zullen zeker profiteurs opduiken. Maar op den duur zal het systeem zijn plek in de markt vinden en zal een losvaste groep tevreden opdrachtgevers en schrijvers overblijven. De Copytaria-community. Omhoog!

Waarom vragen jullie niet gewoon vaste prijzen?
Vaste prijzen vragen is lastig op een site als deze, omdat sommige schrijvers heel duur zijn en andere erg goedkoop. En volgens onze bescheiden mening heeft dat prijsverschil niet altijd een duidelijk verband met de kwaliteit van het geleverde werk. Kwaliteit is een afgeleide van de tevredenheid van de consument. Als de klant tevreden is, ervaart hij het geleverde als kwaliteit en zal hij bereid zijn meer te betalen. Betaalt hij minder, dan heeft de schrijver kennelijk niet de juiste kwaliteit geleverd. Of de klant is een gierige rotzak, dan kan natuurlijk ook. Maar die redden het niet lang op Copytaria. Omhoog!

Moet ik met een anonieme leverancier werken?
Nee hoor. Dat is juist een van de voordelen van Copytaria. Ten eerste: je kunt kiezen. De schrijvers hebben een profiel geplaatst, dat je een indruk geeft van hun sterke (en soms ook zwakke) punten. Jij kiest een aantal schrijvers die je aanspreken en presenteert je opdracht aan dit groepje 'favorieten'. Dit in tegenstelling tot de bekende 'offerte-sites' waar je je opdracht naar binnen duwt en maar moet wachten wie de laagste prijs vraagt. Dát is pas anoniem! Bovendien word je dan geholpen door iemand die voor de gelegenheid ver onder zijn normale prijs werkt en niet echt gemotiveert is. En die bij een volgende klus wel weer zijn normale tarief wil rekenen.
Bij Copytaria houdt de anonimiteit op zodra een van de schrijvers je opdracht accepteert. Deze kan zich dan gewoon aan je voorstellen en eventueel vragen stellen en beantwoorden, als jullie dat willen ook per telefoon. Het is dan zelfs mogelijk om vooraf een prijs af te spreken. Dat past wel niet bij de ideologie van Copytaria, maar wij kunnen en willen dat verder niet controleren. Vrijheid blijheid. Omhoog!

Moeten schrijvers zich anoniem inschrijven?
Dat was in het begin wel zo. We waren bang dat mensen zich alleen maar bij Copytaria zouden melden om weer ergens in een lijstje te staan. Maar uiteindelijk hebben we besloten om alles maar gewoon vrij te laten. Als je nou tóch een systeem op vertrouwen baseert, dan maar tot het gaatje gaan. Als schrijver kun je dus op Copytaria reclame maken voor je eigen toko. De klanten weten dan dat als ze bij jou komen, ze eventueel via het Copyaria-systeem van waardebepaling achteraf met jou kunnen samenwerken. Omgekeerd stellen we het natuurlijk op prijs als je buiten Copytaria reclame wilt maken voor jouw 'Copytaria-beest'. Je kunt bijvoorbeeld potentiële nieuwe klanten de kans bieden jou uit te testen met een opdracht via Copytaria. Moet je op je site natuurlijk wel duidelijk maken welk dier ze bij Copytaria favoriet moeten maken.  Omhoog!

Hoeveel schrijvers gaan voor me aan de slag?
Beste Copytaria, ik heb laatst een opdracht uitgeschreven. Hoeveel copywriters gaan hier nu mee aan de slag?
Is er dat slechts een, of krijg ik meerdere voorstellen?

Als het goed is, heb je een mailtje ontvangen met daarin de naam van de schrijver die je opdracht heeft geaccepteerd. Deze ene schrijver gaat voor je aan de slag. Het zou ook te gek zijn als meerdere schrijvers je opdracht konden accepteren. Dan schrijven er altijd een stel voor niks! Je kunt inloggen op je account om via het Copytaria-systeem rechtstreeks met deze schrijver te overleggen. Klik op 'Mijn opdrachten' en gebruik bij de desbetreffende opdracht de knop 'Messages'. Je bericht gaat dan naar de schrijver van die opdracht.

Hoe weet ik zeker dat ik kwaliteit krijg?
Helemaal zeker weet je dat natuurlijk nooit. Al zal de kwaliteit zeker stijgen naarmate Copytaria langer bestaat. Daar zorgt onder andere de ranking voor. Verder kun je al veel aflezen aan de beschrijving die de schrijver van zichzelf geeft. Heeft hij veel ervaring? Heeft hij een website? Zit hij in de juiste categorie? Is de omschrijving in goed Nederlands en boeiend geschreven?
Om een minimumkwaliteit te kunnen waarborgen, controleren wij elke schrijver die zich aanmeldt. Even zoeken via Google, wat werk lezen, desnoods via de mail wat voorbeelden vragen. De echte beginners, amateurs, bijklussers en tekstkneuzen halen we er zo wel uit. Al kunnen we niks garanderen. Copytaria is nu eenmaal een open marktplaats. De enige garantie die je hebt, is dat je achteraf mag bepalen wat je voor het werk wilt betalen. Daarmee loop je dus al een stuk minder risico dan op de gewone freelancersmarkt. Want als je elders iemand inhuurt die teksten van matige kwaliteit levert, krijg je meestal wél een rekening voor geleverde diensten. Die je ook gewoon zult moeten betalen. Met het risico op heel veel gedoe als je dat niet wilt. Hier heb je dat risico niet.

Meer vragen en antwoorden op KREK.BLOG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Login
REGISTREER